Review

Bijna echt, een van de beste YA-boeken van eigen bodem op dit moment

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen. 
Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een chic hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakend volle agenda… maar ook een gestolen creditcard, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en steeds meer dreigende privéberichten in haar inbox. 
Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug. Toch?

Mijn mening: 9/10

Bijna echt is het debuut van Lisa van Campenhout bij Blossom Books. Brenda Folgering gaat studeren in Amsterdam en wil eindelijk haar arme verleden van zich afschudden door het helemaal te maken bij de Amsterdamse elite en influencers. Maar hoe doe je dat als je eigenlijk helemaal geen geld hebt? Wel, Brenda is creatief en neemt een heel andere identiteit aan. Je kunt natuurlijk meteen verwachten wat voor leugens, bedrog én drama daarbij komt kijken.

Op het eerste zicht lijkt het plot gewoon té gek voor woorden, want wie doet nu zoiets? Maar bij nader inzien is dit boek gewoon héél actueel. Tegenwoordig verdienen veel mensen geld door sociale media en hun aantal volgers, want het is heel belangrijk geworden bij marketing (dat merk je hier in de blogwereld ook al). De boodschap en het thema van Bijna echt resoneren dus heel erg goed met een leefwereld van jongeren. Lisa van Campenhout laat in dit boek alle kanten van de sociale media zien en de manier waarop ze het doet is echt een eyeopener.

Ook kan je je als lezer best wel goed in de schoenen van Brenda plaatsen, al zou je zelf misschien niet zo’n sluwe, koele en berekende plannen bedenken om dat doel te bereiken. Brenda wil gewoon vrienden. Ze liet zich verleiden door het perfecte plaatje dat altijd op sociale media wordt opgehangen. Brenda wilde gewoon ook in de perfecte plaatje passen. Ze wilde iemand zijn. Alleen haalde Lisa van Campenhout alle extremen uit de kast om aan te tonen dat dat perfecte plaatje eerder een spiegel met ontzettend veel barsten is. En dat is waarom dit boek voor jongeren zo belangrijk is.

Ik moet ook vertellen dat Bijna echt ook gewoon goed in elkaar zat. Het boek werd niet langdradig en er was wel een zekere spanning. Je weet dat Brenda’s hele plan gewoon in haar gezicht zal ontploffen, maar hoe en door wie weet je helemaal niet. Langzaamaan bouwt het boek op naar de grote climax en dat stelde eigenlijk niet teleur. (Al blijft er wel nog een kleine vraag in mijn hoofd zweven, maar dat laat ik gewoon even ter zijde, want zoveel maakt het niet uit.)

Bovendien schrijft van Campenhout als een roze wolk. Een beetje dromerig, luchtig, maar ook gewoon heel erg recht voor de raap op sommige momenten. Dit hele boek geeft je een speciale vibe die je niet loslaat totdat je het boek hebt uitgelezen. (En nu heb je dus meteen al zin in een nieuw boek van deze auteur.) Ook wil ik voor de Vlaamse lezers even benadrukken dat het taalgebruik in dit boek ontzettend toegankelijk was voor Vlaamse lezers.

Bijna echt heeft me echt aangenaam verrast én eindelijk las ik een YA van eigen bodem die ik zonder aarzelen aan de hele wereld kan aanraden. Ik hoop dat Lisa van Campenhout nog meer zal uitbrengen, want ik wil graag meer. Dus ja, als je een goed boek van eigen bodem wil lezen: pak dan even Bijna echt op. Je zult er geen spijt van hebben, pinky promise.

O en ook nog grote complimenten aan Iris van den Akker die dit prachtige omslag ontwierp. Ik kan niet stoppen met ernaar te kijken en alle kleine details te ontdekken.

Bijna Echt | Lisa van Campenhout | Blossom Books | paperback | €18,99 | 9789463491990 | 344 p.

4 thoughts on “Bijna echt, een van de beste YA-boeken van eigen bodem op dit moment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.