Bekentenis

Bekentenis | Voor mij gaat het niet alleen om dat gesigneerde boek

Ik heb ondertussen na al die jaren en grote collectie gesigneerde boeken in mijn kast staan. Ik ga al twee jaar op een rij naar YALC in Londen waar meer van vijftig auteurs signeren, maar ook af en toe komen er geweldige auteurs naar de Lage Landen en natuurlijk wil ik daar dan bij zijn.

Het is leuk om een boek open te slaan en daarin een leuke krabbel te zien die aan jou is opgedragen, maar het is nog leuker om te weten dat aan elk boek een herinnering aan vasthangt. Bijvoorbeeld dat V.E. Schwab een extra post-it in mijn boek heeft geplakt om me te behoeden voor een grote cliffhanger in haar tweede boek. Of bijvoorbeeld die keer dat ik na heel veel mails met Amy Ewing haar eindelijk eens in het echt ontmoette.

Waar het voor mij echt om gaat

Een handtekening is leuk, maar een babbeltje maken met de auteur die je zoveel plezier heeft laten beleven met zijn/haar boek is nog beter. Uitgeverijen vergeten dat vaak. Ik refereer altijd graag terug naar de eerste editie van YALFestNL, die voor mij altijd de grootste teleurstelling in mijn leven was. Je kreeg wel een bookplate van elke auteur, maar wat heb je eraan als je niet eens hallo tegen ze hebt kunnen zeggen?

Daarom koop ik ook nooit zo van de signed editions. Waarom zou je (soms) meer geld uitgeven aan een boek met een krabbel in waarbij je geen herinnering bij kan oproepen. Dat betekent niets. Voor mij althans niet, maar ik weet dat anderen daar wel anders over nadenken.

Koop jij soms gesigneerde edities? En wat is voor jou belangrijker: de handtekening of een klein gesprek met de auteur?

4 thoughts on “Bekentenis | Voor mij gaat het niet alleen om dat gesigneerde boek

  1. Voor mij gaat het ook verder dan enkel de krabbel. Als ik mijn boek bij Tanya liet signeren vorig jaar dan heb ik echt iets van TeamTanya. En zij had dat ook. Het was ontzettend leuk om achteraf nog na te praten over de quiz. Maar dat betekent niet dat ik soms pre-order voor een gesigneerde versie. Sommige auteurs betekenen heel veel voor mij, en zo’n gesigneerd exemplaar betekent dan soms ook ontzettend veel voor mij. Lacey Sturm signeerd vaak haar eerste 100 exemplaren en zo heb ik al een journal die gesigneerd is omdat ik had gepreorderd en een cd die een krabbeltje heeft. Zelf ben ik dan in de zevende hemel. Yalfest was inderdaad een grote flop. Zat ik ook nog eens tussen auteurs die voor mij nog de minste betekenis hadden en dat vond ik wel jammer. Ondertussen ben ik ook al wat blijer met bookplates. Vroeger ging ik dat nooit in mn boek gekleefd hebben, maar nu doe ik dat wel. Zeker omdat we er soms eens scoren via jou en dan heeft dat toch ook weer een extra betekenis gecreĆ«erd. De krabbel betekent veel voor me, maar het contact minstens evenveel. Daarom dat ik ook altijd probeer een foto te nemen omdat ik dan veel beter de herinneringen kan terugroepen als ik een visueel beeld ter herinnering heb.

  2. Het is inderdaad het gehele plaatje dat telt en niet enkel de handtekening op zich. Maar dat heb ik eigenlijk ook bij niet-gesigneerde boeken. Ik weet van elk boek in mijn kast van wie ik het kreeg of hoe ik er ben aan gekomen. De gesigneerde exemplaren krijgen echter nog wat meer verhaal want dan denk ik bijvoorbeeld meteen terug aan ons interview met Krystal Sutherland, of aan Holly Black en Cassandra Clare die blijkbaar fan zijn van chocolademacarons, …

  3. Ik heb aan de laatste editie van de Boekenbeurs vooral de gesprekjes onthouden. De wederzijdse appreciatie. Ik kon twee auteurs spreken die quasi helden zijn voor mij. En dan is het fijn om te horen dat ze jouw werk ook echt appreciƫren. Dat ze dat dan nadien ook nog eens in je boek neerschrijven, is mooi meegenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.