Book Nerds, Dear Book Nerd Book Club

Bekentenis | Ik werd gelukkig door de YA-community

Het is soms moeilijk om je plekje in de wereld te vinden waar je je helemaal jezelf voelt en waar je altijd welkom bent. Maar het ontdekken van geweldige mensen die dezelfde passie delen en die het meest open en eerlijk zijn, heeft heel veel invloed op me gehad. 

Toen ik twaalf was, nam ik onverwachts een duik in de YA-community, die toen nog heel erg in Nederland gevestigd was. Ik begon blogs te volgen, meer te lezen en online vrienden te maken. Vervolgens ging ik naar een aantal boekenfeestjes en ontmoette daar heel veel leuke mensen. Mensen die ik vandaag nog heel goed ken. Uiteindelijk richtte ik mijn leesclub in Brugge op en dat was het beste wat ik kon doen, want ik vond mijn mensen waar ik nu meer mee deel dan alleen liefde voor boeken, maar ook ontzettend mooie herinneringen.

Liefde voor boeken verbindt

Niet alleen via de leesclub leerde ik geweldige mensen kennen, maar ook via andere kanalen: sociale media, evenementen, blogs. Het leukste is dat we allemaal uit een andere uithoek van de land komen en dat dat allemaal niet uitmaakt. Sociale media maakt het leuk om contact te houden en leuke dingen met elkaar af te spreken, maar gewoon eens offline afspreken is een feestje. Hier in België (in Nederland weet ik het niet zo) kent bijna iedereen elkaar goed en zijn we eigenlijk een heel hechte groep. Zeker alle Belgische bloggers hebben een heel goede band met elkaar en dat vind ik zo gezellig. Naast ‘collega’s’ zijn ze ook nog eens lieve vriendinnen geworden.

Geluk is een keuze?

Vaak wordt er gezegd dat gelukkig zijn een keuze is, maar daar ben ik het een beetje mee oneens. Natuurlijk moet je openstaan voor geluk en altijd de dag plukken, maar gelukkig zijn wordt ook grotendeels beïnvloed door hoe goed je je in je omgeving voelt en als je mensen hebt die je niet alleen laten voelen. Op de middelbare school had ik vaak vriendinnen die me alleen lieten voelen, maar hier in de boekenwereld bestaat zoiets niet. YA-people zijn de meest open en eerlijke mensen. Kortom, de boekenwereld is iets speciaals: het kan je thuis laten voelen op een manier die je niet zou verwachten. Soms begrijpen buitenstaanders het ook niet, want het is niet echt iets dat je kan beschrijven.

Badass wereldveranderaars

Wat ik het geweldigst vind, is dat de boekenwereld de kracht en de moed heeft om op te komen voor belangrijke maatschappelijke problemen. Ook hoeven het niet meteen belangrijke problemen zijn, maar hier kan over alles gepraat worden. De laatste tijd plaats ik heel veel bekentenissen met gedachtes die al heel lang in mijn hoofd rondspoken. Ik vind het geweldig om te lezen dat er nog mensen zijn die er ook zo over denken en die samen iets willen veranderen. Soms is niet iedereen het eens, maar dat is niet erg. Op die manier leer ik oftewel iets bij of weet ik juist dat er door mijn blogpost de wereld in te sturen inderdaad een probleem is.

Mijn mensen

Ik ben dus heel dankbaar dat mijn mama me ooit De Hongerspelen onder de neus schoof, want anders zou ik vast en zeker op een totaal andere plaats zijn en waarschijnlijk een stuk minder gelukkig en wereldwijs. Dus dank je. Dit artikel is geschreven voor heel veel mensen en als je dit leest, ik ben ontzettend blij dat ik je heb leren kennen (offline of online) en ik hoop dat je daar net zo over denkt.

7 thoughts on “Bekentenis | Ik werd gelukkig door de YA-community

  1. Ik heb al dikwijls hetzelfde gedacht en ben ontzettend blij dat ik ooit op Facebook iets over de boekenclub heb gezien, anders zou ik ook een pak minder gelukkig zijn en zou mijn leven er heel anders uit zien. Zonder jou en je enthousiasme over YA zou ik heel wat leuke dingen in mijn leven mislopen hebben, dus bedankt Audrey om ons allemaal samen te brengen. Zoals Kelly Clarkson zei: “My life would suck without you.”

  2. Ik zit zelf nog op de middelbare school en begrijp je heel goed. Ik ben nu al een poosje lid van de bookstagramcommunity, wat een van de beste plekken ooit is. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn beste vriendin ontmoet. Nu hebben we zelfs samen een online bookclub opgericht. Deze community brengt me heel mooie kansen en ik kan niet wachten voor alles in de toekomst (:

  3. Ik ben heel blij dat de YA leesclub nog ‘oude’ mensen toelaat 😉
    Dankzij jouw inspanningen heb ik nieuwe vrienden leren kennen.
    En dankzij boeken heb ik zelfs mijn 2 beste vriendinnen leren kennen.
    Dus: Hoera voor de boekenwereld en een aparte hoera voor Audrey!

  4. Ik las net je mailtje én nu deze blogpost en ik vermoed dat het je niet zal verbazen wanneer ik zeg dat ik het helemaal met je eens ben. Via het bloggen én boeken in het algemeen heb ik een aantal super lieve mensen leren kennen. Sommige van hen zie ik enkel online, andere ontmoet ik ook wel eens offline en beide soorten ontmoetingen zijn gewoon heel héél fijn omdat het zo leuk is om die liefde voor boeken met anderen te kunnen delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.