Review

Aurora Rising, een boek dat me onverwacht van m’n sokken blies

The year is 2380, and the graduating cadets of Aurora Academy are being assigned their first missions. Star pupil Tyler Jones is ready to recruit the squad of his dreams, but his own boneheaded heroism sees him stuck with the dregs nobody else in the Academy would touch…
A cocky diplomat with a black belt in sarcasm
A sociopath scientist with a fondness for shooting her bunkmates
A smart-ass techwiz with the galaxy’s biggest chip on his shoulder
An alien warrior with anger management issues
A tomboy pilot who’s totally not into him, in case you were wondering
And Ty’s squad isn’t even his biggest problem—that’d be Aurora Jie-Lin O’Malley, the girl he’s just rescued from interdimensional space. Trapped in cryo-sleep for two centuries, Auri is a girl out of time and out of her depth. But she could be the catalyst that starts a war millions of years in the making, and Tyler’s squad of losers, discipline-cases and misfits might just be the last hope for the entire galaxy.

Mijn mening: 8,5/10

Aurora Rising is het eerste deel van een nieuwe serie van het schrijfsduo Amie Kaufman en Jay Kristoff. Ze schreven al eerder de heel bekende serie, The Illuminae Files. Dit was echter de eerste keer dat ik ook maar iets van de auteurs las en mijn verwachtingen waren hoog. Bovendien was het ook niet een boek dat ik zelf zou gekocht hebben, maar omdat we het voor de novemberleesclub van DBNBC lazen, moest ik wel.

In het begin had ik héél veel moeite met het boek. Als lezer word je meteen in het verhaal gegooid en er vliegen allemaal nieuwe termen en personages rond je hoofd. Ik had dus heel veel moeite met begrijpen waarover het boek ging. Gelukkig werd alles later in het boek zoveel duidelijker en daar ben ik blij om. De eerste hoofdstukken zaaiden wat verwarring, maar de personages waren ook zelf verward, dus dat vond ik dan wel goed gedaan.

Bovendien ken ik helemaal niets van sciencefiction. Ik lees het niet vaak én het wordt ook helemaal niet vaak vertaald. Maar goed, ik heb me rot geamuseerd met dit boek en dat kwam vooral door de dynamiek tussen de personages. Er is zoveel humor in dit boek. Ik hield van de diversiteit aan personages en de manier waarop ze met elkaar omgingen. (Hartjes voor Finnian!) Meer heb ik echt niet nodig. Ik denk dat het meervoudige perspectief daar heel veel aan bijgebracht heeft. Je krijgt een kijkje in het hoofd van elk teamlid en dat zorgt toch wel voor wat extra diepgang.

Ook zat dit boek echt geweldig in elkaar. Oké, soms leunde het boek tegen het cliché aan, maar toch slaagde het erin om heel wat dingen de onverwachte kant op de sturen. Op dat opzicht was het ontzettend vernieuwd en verfrissend om te lezen. Meerdere keren zat ik op het puntje van m’n stoel en wat hield ik daarvan.

Ik hield ook van de wat als?-vragen en hoe de auteurs daarmee zijn omgegaan. Misschien zal een veellezer van sciencefiction daar anders over denken, maar ik vond het heel erg leuk om te lezen. Zeker omdat we iemand hebben die al een paar honderd jaar oud is en die dan in contact komt met een hele nieuwe generatie. Het zette me aan het denken en dat vind ik altijd fijn.

Aurora Rising was voor mij een grote verrassing, maar ik kon niet blijer zijn. Ik heb een nieuw genre ontdekt én heb met volle teugen genoten van dit boek. Zoveel spanning, maar bovendien ook heel veel humor. De perfecte combinatie. Zeker een aanrader!

Amie Kaufman en Jay Kristoff | Rock The Boat | Hardcover | 9781524720964 | 473p.

2 thoughts on “Aurora Rising, een boek dat me onverwacht van m’n sokken blies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.