Review

Aan alle jongens van wie ik hield | Jenny Han

9200000053205670Auteur: Jenny Han
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048831210
Pagina’s: 320
Samenvatting:
Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht… en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.

 

 

 

Mijn mening: 8/10

In de Hebban Club van de 10 zitten, heeft zo zijn voordelen. Je mag bijvoorbeeld boeken lezen voor de verschijningsdatum en je mag dan nog eens  een exclusief bezoekje brengen aan de bureaus van Overamstel Uitgevers. Als dat niet de dromen zijn van een Book Nerd! Aan alle jongens van wie ik hield mocht ik dus lezen voordat het in de boekenwinkels lag, en ik kon niet blijer zijn.

Dit boek is geweldig schattig. En daarmee denk ik ook dat niet iedereen het leuk zou vinden. Hou je niet van druilerige liefde of gewoon een hedendaags boek? Dan is dit niet het boek voor jou. Aan alle jongens van wie ik hield is precies een boek die je nodig hebt als je wanhopig een glimlach op je gezicht wil of als je gewoon even een boek wil lezen die de realiteit schetst hoe ze is. Dit boek is dus precies wat ik nodig had na de grote teleurstelling van Hof van Doorns en Rozen.

Lara Jean is precies wat je van een tienermeisje verwacht en ook weer niet. Als je haar karakter in een paar woorden zou omschrijven staat daar zeker naïef, onwetend en creatief in. En dat maakt haar zo mooi en echt. Gewoon omdat je kleine stukjes van jezelf in haar kan herkennen. Lara Jean is precies het juiste personage voor dit schattige boek: levensecht en realistisch.

Maar niet alleen Lara Jean was een groot pluspunt in dit boek. Nee, ook de plot was op en top verzorgd en origineel. Zoals de titel al een beetje verklapt, gaat het boek over brieven. Leuke, lieve en grappige brieven die een lezer makkelijk doen glimlachen of blozen. Lara Jean haar sterke kant is niet alleen haar liefde voor retro, maar ook haar liefde voor jongens en closure. Ze schreef namelijk brieven (al verstuurde ze die niet) naar alle jongens die ze ooit in haar leven heeft liefgehad. Natuurlijk is er op een dag een klein probleempje en worden de brieven naar al haar liefjes verstuurd. De bal begint te rollen natuurlijk.

In alle situaties die lieve Lara Jean had kunnen belanden, was degene waar ze in belandde geweldig. Het was fantastisch en schattig om haar brieven te kunnen lezen en jezelf erin te herkennen, want ik heb immers ooit ook nog eens zo’n brieven geschreven. Maar ook  de gevolgen van die brieven waren ongezien. Als lezer had ik sommige dingen echt niet verwacht en daarom was ik echt wel blij dat dit boek niet altijd inspeelde op clichés. (Er waren er wel, maar het stoorde niet.)

Aan alle jongens van wie ik hield is een boek die je als jong meisje soms wel eens nodig hebt. Ik was werkelijk jaloers op Jenny Hans talent om de jeugdige herinneringen van haar hoofdpersonage toch nog een vervolg te geven. Een vervolg die je wel eens kunt tegenkomen in je eigen leven. Wie heeft er nu altijd helden nodig of een jongen die uit de kast wil komen? Soms heb je gewoon eens nood aan een boek die de wereld schetst hoe ze is. Gewoontjes, maar jij maakt het speciaal of juist minder leuk. (Ja, ik geef toe dat er dingen in je leven kunnen tegenvallen. Toch blijf ik altijd hopen op de goede afloop.)

PS: ik wil niet te veel spoileren, maar de jongen op wie ze geleidelijk aan verliefd wordt, kan soms wel behoorlijk irritant doen. Ik hoop maar dat in het volgende boek die knappe vertegenwoordiger van China een grote rol krijgt…

Met een grote dank aan uitgeverij Moon voor het vooruitexemplaar!

7 thoughts on “Aan alle jongens van wie ik hield | Jenny Han

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.