Review

A Very Large Expanse Of Sea: kon Tahereh Mafi mijn verwachtigen waar maken?

Afbeeldingsresultaat voor a very large expanse of sea

It’s 2002, a year after 9/11. It’s an extremely turbulent time politically, but especially so for someone like Shirin, a sixteen-year-old Muslim girl who’s tired of being stereotyped.
Shirin is never surprised by how horrible people can be. She’s tired of the rude stares, the degrading comments—even the physical violence—she endures as a result of her race, her religion, and the hijab she wears every day. So she’s built up protective walls and refuses to let anyone close enough to hurt her. Instead, she drowns her frustrations in music and spends her afternoons break-dancing with her brother.
But then she meets Ocean James. He’s the first person in forever who really seems to want to get to know Shirin. It terrifies her—they seem to come from two irreconcilable worlds—and Shirin has had her guard up for so long that she’s not sure she’ll ever be able to let it down.

Mijn mening: 8/10

Tahereh Mafi is bij uitstek een van mijn favoriete auteurs. Iedereen weet het. Ik heb haar eerste dystopische serie wel duizend keer herlezen en ik hou oprecht van haar unieke schrijfstijl. Met elk boek dat ze geschreven heeft – middle grade of niet – heeft ze me helemaal kunnen betoveren. Maar kon ze het dit keer ook met haar allereerste contemporary, A Very Large Expanse Of Sea (AVLEOS)?

Mijn vermoedens waren juist toen ik dacht dat dit het boek ging zijn dat het dichts bij het hart van Tahereh Mafi zou liggen. Het gaat over Shirin die dagelijks elke keer weer geconfronteerd wordt met mensen die haar beoordelen op de hijab die ze draagt. Het was verfrissend om een boek te lezen waarin beschreven wordt hoe het leven er van ongetwijfeld heel veel moslimmeisjes eruit ziet. Het doet je als lezer zoveel begrijpen en nadenken. Precies wat Tahereh met dit boek wilde bereiken.

Shirin is een bad ass. Ze denkt zelf van niet, maar ik vind haar ontzettend moedig. Ze blijft bij haar eigen mening en geloof, terwijl de hele wereld haar aanmoedigt om dat niet te doen. Ik hield daarvan én ik hield ervan hoe Tahereh dat op papier heeft gezet. Bovendien ben ik ook helemaal weg van de broer-zusrelatie in het boek. Ik ben – denk ik – nog nooit zo’n vertederende niet-romantische relatie in een boek tegengekomen. Loved it.

Ook moet ik natuurlijk ook kwijt dat Tahereh Mafi me net zoals altijd heeft weten te betoveren met haar schrijfstijl. Er is geen andere schrijfster die ook maar een klein beetje kan teweegbrengen van wat Tahereh met één zin kan. En toch was dit niet genoeg om dit boek op mijn lijstje van favoriete boeken ooit te zetten. Ik vertel je waarom.

Kijk, het einde van een boek maakt of breekt een boek bij mij. En in dit geval heeft het einde het boek een beetje voor mij verpest. De laatste vijftig pagina’s hadden zo’n ander tempo en zo’n andere beschrijvingen. Het was gehaast, het was op sommige punten onrealistisch en kon op alle vlakken geen enkele emotie bij me teweegbrengen. En dat terwijl er wél heel veel gebeurde, maar het kwam niet bij me binnen. Niet zoals de rest van het boek voorheen had gedaan. En dat was zo jammer.

A Very Large Expanse Of Sea was weer een pareltje van Tahereh Mafi. Het was gewaagd, inspirerend en zo eerlijk. Moest het einde niet zo geweest zijn zoals het is, dan had dit boek op mijn ereboekenplank mogen staan. Jammer, maar ik heb er toch van genoten, want Tahereh weet me hoe dan ook altijd mee te sleuren in haar boeken.

2 thoughts on “A Very Large Expanse Of Sea: kon Tahereh Mafi mijn verwachtigen waar maken?

  1. Ik vond het een goed boek wat betreft de beschrijving van wat Shirin meemaakt als moslimmeisje, maar ik had graag gezien dat er geen romantiek in had gezeten. Nu was het eigenlijk vooral ”just another lovestory” voor mij en maakte het een stuk minder indruk dan ik had gehoopt.

    1. Mee eens eigenlijk! Voor mij had het ook niet gehoeven, zeker omdat juist die liefde zorgde voor een soort excuus voor een plottwist. Het was een goed boek, maar het was niet zoals ik had verwacht van Tahereh.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.