Review

A Darker Shade of Magic, krachtige vrouwelijke personages én ontzettend origineel

A Darker Shade of MagicMost people only know one London; but what if there were several? Kell is one of the last Travelers – magicians with a rare ability to travel between parallel Londons. There’s Grey London, dirty and crowded and without magic, home to the mad king George III. There’s Red London, where life and magic are revered. Then, White London, ruled by whoever has murdered their way to the throne. But once upon a time, there was Black London…

Mijn mening: 9/10

A Darker Shade of Magic las ik twee jaar geleden voor de eerste keer toen ik naar YALC in Londen ging. De toen voor mij nog onbekende V.E. Schwab kwam daar spreken en signeren en de achterflap van dit boek vond ik heel goed klinken. Ik besloot haar boek te kopen en genoot er met volle teugen van. Nu (omdat de leesclub de vertaling las) las ik het boek opnieuw én ik vond het zelfs nog beter dan eerst.

Kell is een van de laatste Antari, een soort bloedmagiër die door verschillende parallelle werelden kan reizen. En zoals je wel kan raden zijn die verschillende werelden niet de beste vrienden en is de lust voor macht en magie groot. A Darker Shade of Magic is een verhaal over magie zoals je die nog nooit hebt gelezen.

Kijk, ik zeg het meteen: dit boek moest dringend vertaald worden én ik ben blij dat Boekerij dat dan ook eindelijk heeft gedaan, want er zijn héél goede redenen waarom dit boek door iedereen die maar ook een beetje van fantasy houdt, moet gelezen worden.

Ten eerste, V.E. Schwab is een meesteres in de schrijfkunst. Haar plot is feilloos en gedetailleerd uitgewerkt en ze denk out of the box. Ook is de vertelstijl héél goed gekozen. Alwetende verteller vind ik altijd heel goed werken bij fantasy omdat het op die manier verschillende plotlijnen ingenieus in elkaar kan weven. V.E. Schwab verraste me bij elk hoofdstuk en dat omdat ze precies met elke zin zoveel naar boven kon toveren.

Ten tweede, ik vind het uitgangspunt van dit boek zo origineel. Het is als buitenstaander (zonder dat je het boek hebt gelezen) een heel moeilijk concept om te begrijpen. En ik geef toe: het klinkt best raar. Maar eens je begint te lezen, voelen de verschillende Londens zo natuurlijk aan. De wereld is goed uitgewerkt en dat kan ik heel erg appreciëren.

Ten derde (en dat had ik eigenlijk moeten als eerste noemen), A Darker Shade of Magic is een boek met ontzettend krachtige en moedige personages. Oké, ze hebben elk hun fouten, maar ze zijn zo sterk. En wat ik nog beter vind, is dat dit boek eindelijk eens geen liefdesrelatie heeft of toch niet eentje die zo op de voorgrond bloeit. Nee, dit boek gaat alleen over avontuur. En ja, dat heb ik je ook wel eens nodig.

Als laatste moet ik V.E. Schwab een applaus geven voor de creatie van het geweldigste personage ooit: Lila. Lila is de moedigste vrouw die ik ooit op papier heb gelezen. Ze laat alle mannen in het boek zomaar verdwijnen en ik moet eerlijk zijn: eindelijk is het eens geen vrouw die een man nodig heeft om haar te redden. Ze trekt haar plan wel en zal haar eigen dromen wel laten uitkomen.

A Darker Shade of Magic is oprecht een boek die ik aanraad aan elk individu die ook maar een greintje avontuur in zich heeft of het graag leest. Het is een boek waar je zoveel wijsheid uit kan halen, want er zit ontzettend veel verstopt tussen de regels. Ook als je een boek zoekt die eindelijk eens niet eindigt met een koninklijk huwelijk, lees dan deze eens.

A Darker Shade of Magic – V.E. Schwab – Titan Books – paperback – 9781783295401 – 400 p.

1 thought on “A Darker Shade of Magic, krachtige vrouwelijke personages én ontzettend origineel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.