Book Nerds, Review

54 minuten | Marieke Nijkamp

Afbeeldingsresultaten voor 54 minuten marieke nijkampAuteur: Marieke Nijkamp
Oorspronkelijke titel: This is where it ends
Uitgeverij: HarperCollins Holland
Prijs: 17,95
ISBN: 9789402715408
Pagina’s: 320
Samenvatting:

10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester. 10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan. 10 :03 De auladeuren gaan niet open. 10 :05 Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Mijn mening: 9,5/10

Sinds ik Marieke Nijkamp voor de eerste keer ontmoette tijdens de Releaseparty van Simon Vs. was ik al geïntrigeerd door haar boek. Ze vertelde er kort over, maar toch wist ze een blijvende indruk bij me na te laten. Vooral omdat een schietpartij precies toch wel een thema is die lang in je hoofd blijft hangen en waar er bijna geen boeken over bestaan. Dit boek was werkelijk één van de meest confronterende boeken die ik ooit heb gelezen en het is Marieke absoluut gelukt om me te doen schreeuwen in het midden van de muisstille studie.

“Gelukkig vind ik geschiedenis een fijn vak. Je weet al of die verhalen een happy end hebben.”
– Marieke Nijkamp, 54 Minuten

Zoals ik al zei gaat het boek over een schietpartij, maar eigenlijk is het niet zomaar een schietpartij, het is er eentje die plaatsvindt op school. Misschien was het niet zo’n goede zet van me om dit boek te lezen tijdens een studie-uur, want telkens als ik de hoek omliep kon ik niet anders dan geweld en liefde voor me zien.

“Het is makkelijker om te weten wie ik niet ben, dan te weten wie ik wel ben. Als iedereen denkt dat ik het niet kan, is het makkelijker om op te geven dan om te blijven proberen.”
– Marieke Nijkamp, 54 Minuten

Dit boek is geschreven vanuit 4 perspectieven. Elk hebben ze zo hun connecties met de schutter. Elk vertelt hun eigen verhaal. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het geweldig vond dat dit boek vanuit meerdere perspectieven is verteld. Gewoon omdat je zo veel vanuit een ander ooghoek kan lezen. Zo zijn er twee mensen die in het aula zitten waar de schietpartij plaatsvindt en twee mensen die buiten de aula er alles aan doen om de mensen te redden. Je wordt dus geconfronteerd met zo veel emoties en echt, Marieke, wat heb je me in godsnaam aangedaan???

“We zijn meer dan de som van onze fouten. We zijn meer dan wat mensen van ons verwachten.”
– Marieke Nijkamp, 54 Minuten

Omdat die emoties zo heftig zijn in het boek, is het precies alsof je er zelf bent in beland. God, dat was de slechtste ervaring ooit in mijn leven. Misschien bedoel ik dat wel in de goede zin. Gewoon omdat je eigenlijk niet zoveel van die drama’s kan voorstellen als je ze ziet op de tv. Zolang dat jij het niet bent die neergeschoten is en zich midden in de miserie bevindt, is het allemaal goed. Als mens denk je er nooit bij na hoe waanzin, hoop, liefde tot verschillende (erge) situaties kan leiden. 54 minuten is een speciale mix: het laat je proeven van die rauwe en bijna onmenselijke emoties terwijl het toch nog zo vol zit met onvoorwaardelijke liefde.IMG_1562[1].JPG

Als ik moet beginnen over wat het boek met me heeft gedaan, moet je misschien eerst eens naar de bovenstaande foto kijken. Ik heb werkelijk heel mijn boek volgeplakt met sticky book marks. 54 minuten heeft een geweldig verhaal, maar nog belangrijker een meester-verteller die weet waarover ze praat. Omdat ik voor Nederlands de hele thematiek heb moeten doorgronden, heb ik goed kunnen nadenken over het boek. Ik heb kunnen nadenken over de motieven van de dader, waarom hij tot zoiets in staat kon zijn. Ik heb kunnen nadenken over mijn eigen fouten en de fouten van de mensen in de aula die plots geen tijd meer hadden. Ik heb kunnen nadenken over hoe verliefd ik ben geworden op de High School die Marieke op papier heeft gezet, want diversiteit is iets wat nog zoveel gemist wordt in boeken en hier kwam het helemaal tot leven, op de goede manier.

“Verdriet zou de deur naar de duisternis open hebben gezet, en die duisternis zou hem verteren.”
-Marieke Nijkamp, 54 Minuten

Ik zal eerlijk zijn dat deze recensie schrijven niet heeft gevoeld als een gewone recensie schrijven. Misschien komt dit deels omdat dit boek zo’n indruk bij me heeft achtergelaten. 54 minuten is zo goed geschreven, bijna volmaakt eigenlijk. Ik hield ervan dat ik op sommige momenten tussen de regels kon lezen en mijn eigen gedachten uren de vrije loop kon laten. Marieke, het is je dus gelukt. Jouw boek is het eerste boek waarvan ik ’s nachts een paar uur van wakker heb gelegen. Het deed me nadenken over zoveel dingen. Dus bedankt voor die geweldige en verschrikkelijke ervaring.

“Verandering hoort bij het leven. Maar zolang jij je herinneringen koestert en gaandeweg nieuwe maakt, ben je altijd thuis, waar je ook bent.”
-Marieke Nijkamp, 54 Minuten

54 minuten is niet echt een boek dat je tussendoor leest. Het is meer het soort boek dat eventjes je leven helemaal beheerst, vooral als je denkt dat zo’n dingen in Amerika dagelijks gebeuren. Dit boek is een verschrikkelijk angstaanjagend meesterwerk die iedereen toch eens moet gelezen hebben.

Met grote dank aan Agora voor het onverwachte recensie-exemplaar!

 

3 thoughts on “54 minuten | Marieke Nijkamp

  1. Ik kreeg het ook onverwacht toegestuurd en eigenlijk ben ik daar nog altijd blij om. Waarschijnlijk zou ik het anders niet snel zelf hebben uitgekozen en dan had ik dit verhaal gemist. Ik had het echt niet verwacht doordat het niet meteen mijn genre is maar het boek wist me echt omver te blazen. Meestal vind ik het dan nadien nog wat moeilijker om een recensie te schrijven. Want op zo’n moment zijn er gewoon super veel dingen die je wil verwerken in je recensie en uiteindelijk weet je gewoon niet meer waar je mee moet beginnen.

    1. Ja he! Het is zo moeilijk om uit te leggen wat ik van dit boek vond! Zeker omdat het zoveel verschillende gevoelens bij me teweeg heeft gebracht. Ik zou het zelf wel gekocht hebben, gewoon omdat ik wel al dacht dat dit een boek is die je gewoon moet gelezen hebben! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.