Book Nerds, Persoonlijk

5 mythes over boekbloggers die niet waar zijn

De laatste tijd word ik meer en meer geconfronteerd met clichés. Daarom zijn ze niet per se slecht of zo, maar soms komen ze best wel hard aan. Sommigen van jullie kunnen dat misschien beamen. Vandaag ben ik dus een heldin en help al die clichés over boekbloggers meteen de wereld uit!

Ik moet nog maar tegen mensen zeggen dat ik een boekenblog en een leesclub heb en ik weet meteen dat ze een oordeel over me klaar hebben. Je ziet het aan hun ogen, de manier waarop ze tegen je praten of juist achter je rug praten. Ik ben zelfs eens uitgesloten geweest omdat mensen dachten dat ik dé huismus bij uitstek zou zijn. Nou, dat is niet zo. Dus hierbij punt nummer 1.

(Boek)bloggers zijn huismussen

Oké, ik ben eens graag thuis. Lees eens graag de hele dag door, maar dat wil nog niet zeggen dat ik niets anders doe. Terwijl anderen tv kijken of tijd verdoen aan hun computer, lees ik gewoon eens graag een boek. Dat is mijn soort ontspanning. Maar ik ga ook eens graag uit, maakt niet uit naar waar. Ja, soms is dat eens naar de leesclub (wat trouwens het beste ding ooit is!) en soms is dat naar een feestje. Ik ben graag op stap, zowel in een fictieve wereld als in de echte. En ik denk dat vele boekbloggers net hetzelfde hebben.

Boekbloggers lezen altijd super veel

Ja, sommige boekbloggers hebben tijd om veel te lezen, maar ik heb dat niet zo heel veel. Met geluk lees ik 5 boeken per maand en dat is eigenlijk al mega veel. Met school is dat gewoon niet anders te combineren. Gemiddeld lees ik wel meer dan een gewone tiener. Dat is een feit, maar ik lees geen tonnen boeken en heb er ook niet altijd de tijd of zin voor.

Boekbloggers krijgen altijd gratis boeken

Altijd? Nou, nee. Ik koop altijd elk boek dat ik zelf graag wil lezen. Als je het zo graag wilt hebben en bijna dood gaat omdat je het wilt lezen, dan koop je het toch zelf? Dat is alleszins mijn motto. En daar sta ik altijd bij. Als uitgeverijen aan de andere kant vragen of ik een boek voor hen wil recenseren (en het boek lijkt me wat) dan neem ik het aanbod aan. Meestal koop ik mijn eigen boeken én een weetje: ik blogde al anderhalf jaar toen ik voor het eerst een mailtje met een recensie-aanbod kreeg. Het hangt natuurlijk af aan hoe jij als blogger bent, maar ik leef bij mijn gouden regel en vraag er nooit zelf aan. Dat vind ik soms verkeerd en hebberig, want ik blog voor mijn boekenliefde en plezier.

Boekbloggers zijn nerds

Vanaf dat ik zeg dat ik een leesclub of een boekenblog heb, kijken sommige mensen me raar aan. Ze beschouwen me meteen als iemand die ofwel te slim is ofwel niet cool is. Hoe dan ook. Dat is echt niet waar. Boekenbloggers zijn geweldige mensen, die ja: meestal wel weten wat er in de wereld gebeurt omdat we veel boeken lezen. Het is niet mooi om vooroordelen te hebben op mensen die je amper persoonlijk kent. Ja, ik ben trots op mijn blog. En ik weet dat ik door sommige mensen (ja, stomme mensen) daarom al op de nee-stapel ben gekomen. Mensen vinden me soms oprecht raar, ook al kennen ze me niet. Met alle gevolgen van dien.

Boekenbloggers zijn goed in Nederlands en kennen alle boeken

Dit heb ik ook al een paar keer meegemaakt. Als de tijd eraan komt om boekverslagen te maken krijg ik minstens twee berichtjes van klasgenoten om te vragen als ik dit boek al gelezen zou hebben en ik eventueel weet waarover het gaat. Tja, ik bedoel? Lees je boek zelf? Natuurlijk help ik graag en soms doe ik dat ook, maar sommige mensen kunnen het nooit laten om te profiteren van iemands werk. Ook bij leerkrachten (als ze weten dat je graag leest) is er ook meteen een soort maatstaaf die je altijd moet behalen. Op zich vind ik dat niet erg, maar zoals iedereen heb ik ook mijn zwakke punten. En een daarvan is zakelijke teksten schrijven.

Herkennen jullie hier dingen in?

 

 

 

13 thoughts on “5 mythes over boekbloggers die niet waar zijn

 1. Leuke post! Ik ben eigenlijk wel een beetje een huismus (nog zo’n cliché de meeste boekenbloggers zijn introvert, wat mij betreft klopt dit nu wel en ik zou ook niet zo veel sociale contacten op) maar ik lees dan weer niet superveel. Ik ken echt véél bloggers die 6-10 boeken per week lezen. Ik lees er één dus nu niet zo veel maar ik vind dat niet erg en ik vraag me ook af hoe lang het verhaal dan blijft hangen als je 10 boeken per week leest.

  1. Ja, voor sommige mensen klopt het wel, maar ik wordt ondanks dat het voor mij niet waar is, er zo vaak mee geconfronteerd. Ik vind het stom als mensen al meteen een oordeel over je klaar hebben. Wie je ook bent. Ik lees ook niet zo heel veel, maar hoe kan het ook? Ik loop nog steeds school, heb tonnen huiswerk én ik geniet graag van een boek. Als ik een goed boek heb gelezen kan ik soms in een hele week niet aan een andere beginnen. Zo ondersteboven kan ik soms zijn. 😉

 2. Gelukkig heb ik het nooit meegemaakt dat mensen mij afkeurden om mijn blog. Sterker nog, op mijn vereniging (o ja, zo’n sociale gelegenheid waarin je dus feestjes hebt) vinden de meesten het echt supercool dat ik een blog heb. Vaak vragen ze ook hoe het daar mee gaat, wat ik er allemaal mee bereik etc. Vaak hoor ik opeens van een oude bekende dat ze een boek door mijn recensie lezen, terwijl ik nooit het idee had dat die personen mijn blog lazen. De meeste mythes zijn inderdaad zo herkenbaar, je zou eens moeten weten hoeveel zoektermen er zijn met ”boekverslag …” xD

  1. Haha ja, ik ben het aan de ene kant ook met je eens! Sommige mensen vinden het echt cool dat je een blog hebt. Toch heb ik (helaas of niet) toch al een paar mensen tegengekomen die me meteen afkeurend aankeken. Ook heb ik wel heel veel dat mensen expres mijn blog opzoeken omdat ze per se een goed boek willen lezen én dat vind ik geweldig. En wat die zoektermen betreft; dat is helemaal waar!

 3. Uurgghh die mensen die van jou verwachten dat je even een uitgebreide samenvatting geeft over het boek. Lekker makkelijk weer… Mn broertje vraagt gelukkig niet om een samenvatting, maar of ik denk of het boek iets voor hem zou zijn. Dat vind ik dan weer wel leuk om te beantwoorden 😀

  Ik heb overigens nooit gehoord dat ik een huismus zou zijn. Hoewel dat natuurlijk ook niet persé iets slechts zou zijn. Als iemand zich daar comfortabel voelt, moet diegene daar gewoon kunnen chillen toch?

  1. Ja, ik vind het net zo ugh als jij. Ik snap zelfs niet dat je dat durft te vragen. Ik heb ook zo’n broertje… Hij komt altijd voor mijn boekenkast staan en vraagt me altijd: ‘Welk boek is een goed én dun boek?’

   Ja, met dat laatste ben ik ook helemaal met je eens. Maar ik ben gewoon al in situaties gekomen dat mensen me niet uitnodigden of lieten links liggen omdat ze dachten dat het niets voor mij zou zijn. En dat gevoel suckt. Ze denken dat ze alles over je weten, maar eigenlijk is dat niet echt zo.

 4. In sommige wel. Momenteel mag ik vrij veel boeken recenseren maar mijn eerste recensie-exemplaar kreeg ik toen ik al zeven jaar aan het bloggen was. Ik beschouw de term Nerd eigenlijk als een compliment. Volgens mij betekent dat gewoon dat je enorm gepassioneerd bent door iets en dat is uiteraard iets positief ipv negatief. Oh en ik ben inderdaad geen huismus maar een zwartraafje. 😉

  1. Haha, ik eigenlijk ook wel een beetje. Het staat in mijn blog. En ik ben er eigenlijk ook best trots op. Iedereen heeft zijn hobby. Lezen en bloggen zijn de mijne. 😉

 5. Wat een leuk en herkenbaar artikel, vooral dat boekenwormen altijd huismussen zijn is zo onwaar. Ik vind het fijn om thuis te zijn, maar ik vind nieuwe plekken ontdekken ook erg leuk 🙂

 6. Ik heb hier niet zo veel last van eigenlijk, misschien omdat ik niet zo regelmatig blog. De mensen om me heen vinden het wel leuk dat ik een blog heb. Het cliché dat bloggers altijd gratis boeken krijgen vind ik wel een beetje overdreven :’). Ik vind het stoer van je dat je geen boeken aanvraagt.

  1. Haha, ja… Maar mensen die niet echt bekend zijn met de boekblogwereld vragen me altijd of ik gratis dingen krijg… *rolt met m’n ogen

 7. Helemaal mee eens! Ik vind het echt stom dat mensen denken dat ik saai ben omdat ik toevallig van lezen houd en een boekenblog heb 😉 overigens vind ik het ook frustrerend dat sommige boekbloggers deze mythes in ere houden: hoe vaak ik al op boekenblogs heb gelezen dat mensen die van lezen introvert zijn en een minder sociaal leven hebben.. ehm, praat voor jezelf? XD

  1. Ja, ik ben het helemaal met je eens! Vooral met dat laatste… Het is inderdaad waar dat het soms wel écht bijna gepromoot wordt door sommige bloggers. Maar iedereen mag zijn angsten hebben, ook al wordt het dan vaak veralgemeend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.