Dear Book Nerd Book Club

4/05 | De perfecte, kleine Zwendelprins-leesclub

Op 4 mei was het weer een feestje in de Brugse Boekhandel. Voor Dear Book Nerd Book Club organiseerde ik er weer een leesclub die deze keer helemaal in het teken stond van het debuut van Rima Orie, De Zwendelprins.

Het is zo dat we niet vaak Nederlandse boeken van eigen bodem lezen met de leesclub, dus deze mei wilden we daar eens verandering in brengen. Na drie jaar ken ik de leesclubmensen wel al een beetje en fantasy is vaak wel hun favoriete genre. Bovendien worden bijna geen fantasy van eigen bodem uitgegeven, dus het was de kans om het eens te proberen.

Kritisch, dat zijn we altijd

Deze keer waren we met een heel klein groepje van zeven, maar het was desondanks een van de leukste leesclubs van het jaar. Gewoon omdat het een typische Dear Book Nerd Book Club-leesclub was, vol eerlijkheid en openheid.

We bespraken het boek voor anderhalf uur en het was soms een hevige, maar heel interessante discussie. De Zwendelprins kreeg van de leesclub een gemiddelde score van 5,3/10. Na de leesclub waren we het ook unaniem over eens waarom het boek wat lager heeft gescoord dan we hadden verwacht.

Eerst en vooral moet ik erbij vertellen dat Rima Orie met haar schrijfstijl de Engelse lezers ook heeft kunnen overtuigen. Haar schrijfstijl vond de leesclub heel internationaal en ook voor Vlamingen las het boek geweldig. Geen rare Nederlands-Nederlandse woordjes te vinden in het boek en dat voor het eerst in onze leesclub.

Ook waren we helemaal fan van de worldbuilding en de geweldige diversiteit in het boek. We merkten duidelijk dat er goed nagedacht was over de wereld en dat heel veel fantasy-elementen heel goed geïntroduceerd waren. De wereld van De Zwendelprins is heerlijk om te lezen.

Helaas waren er echter heel veel puntjes van kritiek te vinden in het boek, en dat vonden we heel erg jammer, want het boek had zoveel potentieel, maar naar ons gezamenlijk gevoel is niet alles eruit gehaald. Er waren heel veel onopgeloste eindjes in het boek én het einde voelde heel gejaagd in vergelijking met het tempo van de rest van het boek.

Ook merkten leesclubleden Chiara en Laure op dat het soms onduidelijk was wat het exact tijdsverloop van het boek was en volgens hen kwam dat omdat de personages nog steeds op dezelfde manier op het einde met elkaar omgingen als in het begin.

Ook, en dat was de doorslaggevende factor voor de lage score, waren er nog heel veel fouten te vinden in het boek, zowel inhoudelijk als structureel. En daar kunnen we de schrijfster eigenlijk helemaal niet voor verwijten. We denken dat er ergens toch een gebrek aan redactie of feedback moet geweest zijn of dat er heel weinig tijd is sommige aspecten van het verhaal is gestoken of net de verkeerde dingen zijn geschrapt.

Het eindoordeel was dan ook dat we eigenlijk wel nog meer van Rima Orie willen lezen, maar dat het boek grote minpunten heeft gekregen door de afwerking. De prachtige fundamenten van het boek waren er (en dat heeft Rima ontzettend mooi gedaan), maar de uitvoering miste heel wat.

Interviewtijd!

Na de leesclub was het tijd voor een klein halfuurtje Skype met Rima Orie, die overigens een hele mooie boekenkast heeft. Het was heel interessant om haar te horen vertellen over haar uitgeefproces, want ze won immers een schrijfwedstrijd. Iedereen was echt onder de indruk van Rima en vond het heel leuk om na de leesclub nog eens met haar te kunnen praten.

Spaghetti is nog lekkerder als we het in de boekhandel eten

Ik denk dat de spaghettiavond bij De Brugse Boekhandel ondertussen al een ware traditie is geworden. Niets is zo lekker als de spaghetti van Katelijne. Ook was het deze keer heel erg leuk dat we gewoon aan het dineren waren tussen de boeken en daarom smaakte het waarschijnlijk nog beter. We sloten de avond dus heel mooi af en ik geloof dat ik om tien uur de boekhandel verliet, met een heel blij hartje, want het was weer een ontzettend leuke dag geweest.

Afbeeldingsresultaat voor de zwendelprins

Als nieuwsgierige keukenhulp is de 17-jarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Tot er, twintig jaar na zijn verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?

De Zwendelprins | Rima Orie | Moon Uitgevers | 9789048846931 | €21,99 |400 p.

2 thoughts on “4/05 | De perfecte, kleine Zwendelprins-leesclub

  1. Ik heb net De Zwendelprins gekocht en dit maakt mij wel een beetje bang haha. Ik ben benieuwd wat ik er van zal vinden. Erg jammer dat ik er niet bij kon zijn.

    1. Ha sorry! Ondanks onze kritiek was het wel een heel vermakelijk boek en het is echt ontzettend goed geschreven! 😉 Laat me zeker eens weten wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.