Dear Book Nerd Book Club

14/11 | Verdeeldheid op de leesclub van Cemetery Boys

Het zat er weer aan te komen, maar na al onze leuke samenkomsten in de Brugse Boekhandel moesten we weer toevlucht zoeken achter het scherm, want België kondigde een tweede lockdown aan in oktober. Hoe dan ook, het werd toch weer een geweldige middag.

In oktober deed ik een kleine rondvraag bij de leden van de leesclub over de online leesclubs die we in de eerste lockdown gehouden hebben. Leesclublid Nana had een geniaal idee geopperd en dat maakte deze leesclub weer net ietsje makkelijker om te moderen en om iedereen aan het woord te laten. Dus Nana: you rock. Hopelijk vonden anderen het ook vreselijk gemakkelijk om het handicoontje te werken?

Geen lekkere brunch, maar wel een gezellige leesclub

Normaal ging de leesclub van Cemetery Boys doorgaan in Books & Brunch in Brugge en zouden we de leesclubvragen beantwoorden tussen het lekkere eten door. Helaas moesten alle restaurants sluiten en kon dat niet meer. Maar we maakten er het beste van. Zelfs Florence kwam even hallo zeggen (ook al kon ze het boek niet lezen) en gaf ze zelf een 10/10 voor sfeer en gezelligheid.

De meeste leesclubdeelnemers zouden het boek gelezen hebben als we het boek niet voor een leesclub zouden hebben besproken. Cemetery Boys had heel veel lovende recensies gekregen en de meeste mensen hebben zich daar ook door laten beïnvloeden. (Ik alleszins wel.) Ook de cover viel in de smaak, maar leesclublid Nana merkte wel op dat de cover een veel engere uitstraling heeft dan het boek in werkelijkheid is.

Cemetery Boys scoorde op deze leesclub met 10 deelnemers een welverdiende 6,2/10. Dat is een beetje aan de lage kant, maar dat komt omdat de meningen over dit boek zeer verdeeld waren. Doreen, Lisa en iris waren de ware chearleaders van Cemetery Boys, maar anderen hadden dan toch weer te veel opmerkingen om heel lovend te zijn over het boek.

Charlotte vond allereerst de sfeer rond de Brujx-community en hun kerkhof een heel erg groot pluspunt. En daar waren heel wat deelnemers het erover eens. Velen vonden de incorporatie van magie in de dagelijkse wereld heel erg fascinerend en dat werkte heel erg goed. Aan de andere kant vonden sommigen dat er net té veel brujx- en latinx-elementen in het boek zaten. Vooral het gebruik van Spaans werd voor sommigen net een beetje te veel.

Waar het dan voor heel veel deelnemers misging, was de plotopbouw. Cemetery Boys is ontzettend voorspelbaar. Lisa was de enige die er niet zo bij stil had gestaan, maar de meesten konden alle gebeurtenissen in het boek al voorspellen vanaf pagina een en dat was toch wel heel erg jammer. Aiden Thomas had er misschien goed aan gedaan wat meer mysterie te introduceren en zijn plot wat verrassender uit te denken. Bovendien klopt het tijdsverloop in het boek ook niet altijd helemaal en dat is jammer.

Voor velen was dit dus de reden waarom het boek heel laag scoorde, maar voor Merel die alles ook opmerkte, waren er toch wel redenen om bij het boek te blijven. Een daarvan was chillin’ met de boys. Chillin’ met de boys oftewel de geweldige, realistische en unieke personages die Aiden Thomas heeft gecreëerd. Hun relatie en wat ze allemaal uitspookten was voor velen het hoogtepunt van het boek. Het was zoetsappig, liet Lisa’s hart helemaal blij achter en toverde af en toe een grote glimlach op iedereens gezicht. Maar wat we vooral opmerkten is dat dit een boek is boordevol diversiteit en dat de doelgroep waarvoor het boek geschreven is, eindelijk eens een boek heeft waarin ze zichzelf ongestoord in kunnen herkennen.

Cemetery Boys: het is een liefde-haatkwestie. Sommige mensen raakten ervan aan het huilen, anderen wilden dat het boek zo snel mogelijk uit was. Deze leesclub was dus een zeer verdeelde leesclub die geleid heeft tot zeer interessante discussies en opmerkingen. Maar 4 deelnemers zouden opnieuw een boek van Aiden Thomas lezen in de toekomst. De rest wil liever nog wat de hype en de recensies afwachten.

Heb jij Cemetery Boys al gelezen? Kun je je vinden in het commentaar van onze leesclubleden?

Onze volgende leesclub is op 5/12/20 en dan vieren we al een beetje Kerst met onze secret santa. We lezen Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer en het belooft een waar feest te worden om samen een heel mooi leesjaar af te sluiten.

1 thought on “14/11 | Verdeeldheid op de leesclub van Cemetery Boys

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.