Review

10 truths en een dare: een heerlijke feelgood om bij weg te dromen

Olivia staat op het punt om als beste van haar klas af te studeren, wanneer ze tot haar schrik ontdekt dat ze een onderdeel van haar studie nog niet heeft afgerond en nog maar één week heeft om dit voor elkaar te krijgen. En dat allemaal door een niet ondertekend formulier… Vrijwilligerswerk bij een plaatselijk golftoernooi zou haar uit de brand moeten helpen, maar dan moet ze er wel voor zorgen dat haar grote nieuwsgierige familie er niet achter komt. Dat blijkt nog een hele uitdaging, want haar moeder kan iedere stap volgen met een tracking app op haar telefoon. Gelukkig kunnen haar vrienden Sophie, Charlie en Wes haar helpen dit geheim te bewaren. Nu kan er niets meer misgaan, toch? Of schoppen de golfers en die knappe, maar vooral onbereikbare jongen toch haar hele plan in de war?

Mijn mening: 8/10

10 blind dates van Ashley Elston heb ik even geleden helemaal verslonden. Ik was weg van de chaotische familie van Sophie. Je kunt dus wel geloven dat ik in de wolken was toen 10 truths en een dare aangekondigd werd. We kunnen dus nog even terugkeren naar de Vrolijke Vier en hun avonturen door deze keer het verhaal van Olivia te volgen, die helaas door een klein inschattingsfoutje misschien wel niet meer kan afstuderen.

Zoals ik al zei, ik was zo’n fan van de chaotische familie. En dat ben ik nog steeds. Vaak beperken auteurs het aantal personages, maar ik ben blij dat Elston dat niet heeft gedaan. Die familiedynamieken maken dit boek net zo fijn. Ook al denk ik wel dat een stamboom of een lijst aan het begin van het boek best wel een goed idee zou zijn geweest. Op die manier moet je minder nadenken over wie bij wie hoort. Maar hoe dan ook: het is een feestje om over deze familie te lezen.

Bovendien is het uitgangspunt van het boek ook wel verrassend. Je kan je goed inbeelden dat je zo erg gefocust bent op goede cijfers halen voor wiskunde en biologie dat je soms de schijnbaar onbelangrijke vakken uit het oog verliest. En laat dat nu eens Olivia overkomen zijn. Als lezer kan je je heel erg goed identificeren met haar overhaaste en omslachtige beslissingen, want op dat moment zou paniek je ook overmeesteren. Naar het einde toe maakt ze een aanzienlijke groei door en dat was fijn opgebouwd.

Ook had de Vrolijke Vier (Charlie, Wes, Sophie en Olivia) weer mijn hart gestolen. Ik vond het fijn dat Elston soms ook eens een hoofdstuk vanuit hun perspectief heeft geschreven, waarin hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar duidelijk doorschemerde. Natuurlijk zorgden hun snode plannetjes om de moeder van Olivia de misleiden tot hilarische situaties, dus humor genoeg in dit boek.

Tot slot, wil ik even kwijt dat dit boek echt heel erg fijn en toegankelijk geschreven is en dat kan natuurlijk alleen maar door een fijne Nederlandse vertaling (want er stond maar een keer huggen in! yey!). Alleen had ik stiekem gehoopt dat het boek meer om de truth en dares zou gaan, maar daar waren mijn verwachtingen toch wel een beetje verkeerd. De titel is toch wel een klein beetje misleidend.

10 truths en een dare is een heerlijke aanvulling op 10 blind dates. Je kunt de twee boeken los van elkaar lezen, maar als je 10 blind dates hebt gelezen dan is dit boek echt wel een snoepje. Het boek is fijn geschreven en de personages stelen zoals altijd je hart, dus wat heb je meer nodig deze zomer?

Ashley Elston | Karin Pijl | Best of YA | paperback | €18,99 | 9789000376407 | 240 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.