Book Nerds

10 oplossingen voor een kleinere tbr-lijst

Eigenlijk ben ik met deze post een klein beetje hypocriet, want ik heb de grootste tbr-lijst die je je maar kan inbeelden. Toch heb ik enkele trucjes om die met zienderogen te laten dalen. Lees je mee?

1. Reserveer een aparte schap in je boekenkast voor de boeken die je nog moet lezen

Ik zorg ervoor dat alle boeken dat ik graag wil lezen zichtbaar zijn in/op mijn boekenkast. Zo weet ik met welk boek ik eerst moet beginnen en welke er nog kunnen wachten. Als je soms deadlines hebt voor een manuscript of recensie is dat heel erg handig. Maar het is ook gewoon leuk om je stapel visueel te zien dalen. Dat moedigt aan!

2. Leg je telefoon ver weg. (En daarmee bedoel ik op een andere verdieping.)

Ik merk aan mezelf dat ik tegenwoordig te veel tijd spendeer om mijn telefoon en het internet. Een berichtje hier, een tweet en mail daar. Het stopt gewoon niet. Las voor jezelf dus een dag zonder gsm in als je zin hebt om te lezen. Laat die berichtjes maar komen! Als je niet direct antwoordt, geeft dat niet. Bovendien kan jij nu lekker lezen.

3. Koop geen nieuwe boeken (of probeer het toch…)

Dit is voor mij echt wel de grootste uitdaging. Maandelijks komen er zoveel mooie en geweldige boeken uit die ik allemaal wil lezen. Helaas gaat dat gecombineerd met school nooit goed samen. Tijdens de week heb ik vaak weinig tijd om te lezen en dan blijven die nieuwe boeken ook maar gewoon liggen. Weersta de drang dus om nieuwe boeken te komen. Ook al kun je ze aan een spotprijsje kopen…

4. Voor bloggers: zeg eens ‘nee’ tegen een recensie-exemplaar

Ik weet dat een gratis boek dat je al eeuwen wil lezen moeilijk te weerstaan is. Het is belangrijk dat je soms eens een onderscheid maakt tussen de boeken die niet echt in je straatje liggen en de boeken die op je lijf geschreven staan. Ook als je geen tijd hebt om een boek te lezen, moet je ook in je achterhoofd houden dat je niet aan de verwachtingen van de uitgeverij en jezelf kunt voldoen. Lezen moet een plezier blijven en geen kwelling worden.

5. Maak een tbr-potje

Er is altijd leuk om het lot te laten beslissen welk boek je gaat lezen. Hoe ga je dus te werk? Neem een oude confituur- of wreckpot en schrijf de titel van elk ongelezen boek in je kast op. Die steek je dan vervolgens in het potje en telkens als je een boek uit hebt, trek je een nieuw briefje die je vertelt aan welk boek je moet beginnen. Zo sta je dus geen kostbare tijd te verspillen terwijl je nadenkt over welk boek je wilt lezen.

6. Maak lezen leuk

Daarmee bedoel ik dat je een leuk dekentje in huis moet hebben, eventueel een tas thee of chocolademelk en misschien zelfs een paar warme pantoffels. Zo krijg je meteen als zin in lezen en je nieuwe boek als je eraan denkt. (Precies zoals ik nu.) Kies je favoriete zetel maar uit en lezen maar!

7. Doe eens een buddy-read!

Het is leuk om eens met je beste vriendin gelijktijdig een boek te lezen. Zo kun je elkaar elke dag up to date houden en kletsten over alle dingen die in het boek zijn gebeurd. Het is heerlijk, want het is precies een mini-boekenclub. Zeker iets leuks om samen te doen. Maar heb je geen vrienden die graag lezen? Dan kun je ook bij We Love YA op Hebban terecht! Zij houden elke maand een buddy-read online! PS: vanaf 2 december begin ik met Femke in De afstand tussen jou en mij van Marina Gressner.

8. Doe de boeken die je toch nooit meer gaat lezen weg

Je kent het wel: twee jaar geleden kocht je een boek op het boekenfestijn die je wel leuk vond, maar uiteindelijk ligt die nog altijd ongelezen in je kast. En waarschijnlijk zal die daar altijd ongelezen blijven. Doe die boeken dus weg! Dat zijn er dan waarschijnlijk al een hele hoop minder…

9. Laat jezelf zin krijgen in boeken

Instagram is the place-to-be om zin te krijgen in een boek. Tik de titel van het boek in de zoekbalk en smeul maar weg bij al die mooie plaatjes. Vaak staat er ook een mini-recensie bij waardoor je nog meer zin krijgt in het boek, want meestal wil je dan zelf ook wel weten of het boek zo goed is!

10. Lees eens een boekenblog

Mensen die een boek hebben gelezen kunnen soms nogal aanstekelijk zijn. Zeker als het een positieve leeservaring was. Lees dus een een boekenblog! Vaak laten bloggers je zin krijgen om aan een boek te beginnen. Het kan natuurlijk ook omgekeerd werken… Als je al geen zin had in het boek, dan kan een zo’n artikel je gevoelens wel een bevestigen.

Wat is jou ultieme tip?

 

 

 

 

 

6 thoughts on “10 oplossingen voor een kleinere tbr-lijst

  1. Helaas geen tip maar ik lees hier wel goede tips. Ik grijp ook te snel naar mijn telefoon. Ik kan alleen dus geen boeken weg doen weet ook niet waarom maar het lukt me gewoon niet haha.

    1. Voor mij was het ook heel erg moeilijk! Maar omdat ik verhuisd ben, moest ik elk boek in mijn handen nemen en besloot ik om sommige niet mee te nemen. Uiteindelijk heb ik een stuk of 30 boeken weggedaan. *snif *snif Maar ik heb er nog steeds geen spijt van gehad!

  2. Ik heb jammer genoeg geen tip voor je vermits ik al een hele poos met een leesdip kamp waardoor lezen een hele inspanning lijkt. Wel kan ik je waarschijnlijk een goed gevoel bezorgen door te zeggen dat mijn persoonlijke tbr momenteel een 150 tal ongelezen boeken bevat. Je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen. šŸ™‚

    1. Ik durf nooit te tellen hoeveel boeken ik nog moet lezen, maar ik denk dat ik toch ook in de buurt van de jouwe kom šŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.