Book Nerds

10 (inspiratie)tips voor drukbezette boekbloggers

Als scholier heb ik het soms ontzettend druk tijdens de schoolweek. Daardoor vind ik bijna nooit de tijd om een artikel te schrijven of om ook maar te lezen. Maar doorheen mijn drie jaar bloggen, heb ik heel wat handige trucs ontdekt die me elke keer weer helpen om een artikel te schrijven.

1. Maak een brainstormlijstje

Lijstjes maken is naast lezen mijn favoriete bezigheid. Ik heb een soort visuele reminder nodig om al mijn werk efficiënt klaar te krijgen. Als je eens inspiratie hebt, schrijf alles op! Later hoef je dan niet te denken over wat dat idee nu weer was, maar je kan gewoon aan de slag met schrijven. Zo bespaar je tijd!

2. Verspil je tijd niet aan surfen op het internet

Ik geef toe dat ik hier al heel vaak aan gezondigd heb. Héél vaak. Telkens komt er iets interessants voorbij en voor je het weet ben je een uur allerlei dierenfilmpjes aan het bekijken. Doe het niet. Ga meteen aan de slag! Zet je aan het schrijven en doe voort.

3. Kijk af en toe eens bij de buren

Ik lees op zich niet zo heel veel blogs per dag, maar één keer per week bekijk in mijn bloglovin’ feed. Af en toe kom je dan eens een artikel tegen waarbij je meteen inspiratie krijgt voor een artikel. Bijvoorbeeld, een blogger schrijft over zijn/haar ervaringen met Halloween, maar jij denkt meteen: “O, ik ken tien boeken die helemaal bij Halloween passen.” Een nieuw blogje is geboren…

4. Haal inspiratie uit boeken

Dit is iets wat ik heel veel gebruik. Soms kom je quotes tegen of doet het hoofdpersonage iets waarbij je meteen een idee krijgt voor een post. Je kunt ook je favoriete quotes opschrijven telkens als je ze tegenkomt in een boek en daarmee een artikel schrijven. Kortom met de boeken dat je leest kan je soms meer doen dan alleen maar een recensie schrijven.

5. Plan berichten in 

Oké, ik zal eerlijk zijn dat ik niet zoals de meeste bloggers ben. Ik blog geen berichten in tot het einde van de maand. Ik ben meer een blogger die hoogstens een week vooruit plant en dan zelfs nog. Toch is het wel iets handigs. Je moet je geen zorgen maken of vroeger opstaan. Je plant het in en het komt automatisch online. Zo kun je je zorgen maken over de volgende posts die je wilt schrijven.

6. Gebruik alle tijd die je hebt op een slimme manier

Doe niet zoals ik en verspil net het meeste van je tijd door Taylor Swift luisteren. Alle tijd die je heb, moet je gebruiken om een blogje te schrijven of om een foto te nemen van een boek. Ga aan het werk en laat al die afleiding liggen.

7. Zorg voor een routine in je bloggen

Het is altijd goed om op een vaste dag je blogdag te maken. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar je een uurtje of twee per week afzonderen van heel de wereld met alleen je laptop bij de hand is zo goed. Plan zoiets in in je agenda als je soms moeilijk te tijd vindt, want het helpt.

8. Schrijf wat jij leuk en goed vind

Soms is het wel overweldigend als je als kleine blogger moet ‘opboksen’ tegen de giganten, want ook al zeg je het niet, je wilt net zo succesvol worden als zei. Maar weet je, jij bent iemand anders! En jij hebt je eigen content. Kijk dus niet té veel naar de buren. Puntje 3 mag, maar niet te veel. Als je over iets schrijft waarover jij gepassioneerd bent, dan schrijf je meteen uren aan een stuk.

9. Think out of the box 

Het is best moeilijk om telkens een nieuw onderwerp te vinden om over te schrijven, maar jezelf eens neerzetten voor een zeer grappige vijf-minuten-brainstorm is een goed idee. Schrijf alle ridicule ideeën, dromen op! Niets is gek genoeg! Zo kwam ik ooit op het idee om jaarlijks mijn aardbeiboekenlijstje op de stellen. Aardbeien is mijn favoriete fruit, dus ik vond het vanzelfsprekend om mijn favoriete boeken een geweldige award toe te kennen.

10. Het hoeft niet altijd lang te zijn

Met een kortere blogpost van ongeveer 400 woorden ben je soms veel meer dan eentje van 1000. Forceer jezelf niet om duizenden woorden te schrijven. Mensen lezen toch maar diagonaal over je schrijfsels.

Welke van de tips gaan je eens uitproberen of heb je al eens uitgeprobeerd?

 

 

 

 

 

4 thoughts on “10 (inspiratie)tips voor drukbezette boekbloggers

  1. Goeie tips! Er zitten een paar tussen die ik zeker nog wel meer zou kunnen gebruiken, vooral over het doelloos internet en het (nog meer) inspiratie halen uit boeken en blogs. En yay voor Taylor Swift luisteren, maar dan wel tijdens het bloggen =D

    1. Ja, voor mij zijn dat mijn voornaamste inspiratiepunten. EN IK HOU VAN TAYLOR SWIFT! Haar nieuwe album is gewoonweg geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.