Review

10 blind dates: dé kerstmisfeelgood die iedereen moet gelezen hebben

Sophie wil maar één kerstcadeau: een beetje vrijheid van haar overbeschermende ouders. Wanneer die besluiten de kerstdagen ergens anders te vieren, verheugt Sophie zich op wat privétijd met haar vriendje Griffin. Totdat ook Griffin behoefte aan vrijheid blijkt te hebben… 
Met een gebroken hart vlucht Sophie naar het huis van haar grootouders, om samen met de rest van haar familie de feestdagen door te komen. Haar oma bedenkt een (niet zo) briljant plan om Griffin te vergeten: de komende tien dagen zal ieder familielid een blind date voor Sophie organiseren. Zo regelt haar nichtje Sara een superknappe jongen én kaarten voor een exclusief feest. En haar gekke tante Patrice bezorgt Sophie de hoofdrol in een levende kerststal – met een jongen die nauwelijks tot haar schouders komt én een krijsende baby. Wanneer Griffin haar toch smeekt om een tweede kans, is Sophie in de war. Zou het kunnen dat ze gevoelens heeft voor iemand anders?

Mijn mening: 9/10

Kijk, soms zijn er boeken die je gewoon wilt lezen omdat je weet dat ze je zo’n goed gevoel zullen geven. Dat had ik met 10 blind dates. Het concept dat je familieleden telkens een blind date voor je plannen leek me zo geweldig hilarisch. 10 blind dates is niet het debuut van Ashley Elston, maar wel het eerste boek dat van haar vertaald wordt. En nou ja, wat ben ik blij dat Best of YA dat gedaan heeft.

10 blind dates geeft je precies wat je verwacht. Ashley Elston heeft zo’n fijne schrijfstijl. Het is puur genieten. Ik las dit boek in minder dan 24 uur uit, dus je kan je wel inbeelden hoe snel ik erdoorheen vloog. Elston heeft zo’n leuke beeldende stijl, met hilarische grapjes en ontzettend goede beschrijvingen. Kortom: precies wat ik ervan gewild had.

Vervolgens heb je dan ook nog een geweldige uitgangspunt in dit boek dat gegarandeerd zorgt voor hilarische situaties. En dat was ook zo. Ik bedoel: je familie kiest de hele kerstvakantie lang elke dag een andere blind date, dat komt helemaal niet goed. Ik heb dit boek pagina na pagina gelezen met een glimlach op mijn gezicht. Dat betekent toch wel iets, hé?

Natuurlijk dacht ik dat het hele boek alleen maar over de blind dates zou gaan, maar er was ook een ontzettend mooie boodschap in het boek: familie en vrienden zijn ook zo belangrijk en niet alleen het liefje van het moment. Ik heb uiteraard met volle teugen genoten van de steeds weer verrassende en unieke dates (zo creatief en origineel zou ik nooit zijn!), maar ik was ook aangenaam verrast door de andere insteek in het boek. Het ging om meer dan alleen liefde en dat vind ik altijd heel erg fijn.

Wel moet ik toegeven dat ik in het begin van het boek wel wat moeite had om alle familieleden, kinderen en vrienden uit elkaar te houden. In het begin was het echt een soort infodrop waardoor het me wel even heeft gekost om me helemaal te kunnen inleven in het boek. Het zou misschien wel fijn geweest zijn als er eens soort stamboom in het boek stond. Daar zou ik echt veel aan gehad hebben. Maar, uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes op z’n plaats en kon ik alleen maar genieten van de geweldige familiedynamiek in dit boek. Het is zo’n hartverwarmende familie en dat is ontzettend leuk om te lezen.

Er was alleen één mini-minpuntje aan dit boek en dat was de terugkerende vertaling van hug, die gewoon hug is gebleven in het boek. Het kan er eens één keer in komen (om het verhaal zogezegd jonger te maken), maar hier is knuffel of knuffelen helemaal nooit gebruikt. Omdat het me echt begon te storen, ben ik ze zelf beginnen tellen: minstens 15! Maar oké, ik heb nog steeds genoten van het boek én de vertaling.

10 Blind Dates is dé kerstmisfeelgood die je dit jaar nog gelezen moet hebben. Het is hartverwarmend en gewoonweg hilarisch. Ik hoop dat Elston nog meer van deze boeken gaat schrijven, want deze heb ik alvast toegevoegd aan mijn favorieten van 2019.

Ashley Elston | Ella Vermeulen | Best of YA | Paperback | €15,99 | 9789000370573 | 272 p.

2 thoughts on “10 blind dates: dé kerstmisfeelgood die iedereen moet gelezen hebben

  1. […] 10 blind dates van Ashley Elston heb ik even geleden helemaal verslonden. Ik was weg van de chaotische familie van Sophie. Je kunt dus wel geloven dat ik in de wolken was toen 10 truths en een dare aangekondigd werd. We kunnen dus nog even terugkeren naar de Vrolijke Vier en hun avonturen door deze keer het verhaal van Olivia te volgen, die helaas door een klein inschattingsfoutje misschien wel niet meer kan afstuderen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.