Review

Rood | Pierce Brown

Afbeeldingsresultaten voor rood pierce brownAuteur: Pierce Brown
Vertaler: Carla Hazewindus
ISBN: 9789024570966
Uitgeverij: Luitingh Slijthof
Pagina’s: 432
Prijs: €19,99
Samenvatting:

Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen.

Maar Darrow en zijn soort zijn verraden. Al snel komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow – en alle Roden net als hij – zijn niets meer dan slaven voor de decadente heersende klasse.

Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan… zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Mijn mening: 7,5/10

Als we beslissen welk boek we gaan lezen voor de volgende Dear Book Nerd Book Club, hou ik rekening dat we niet telkens hetzelfde genre kunnen lezen. Zo was onze eerste keuze in januari 2016 een hedendaags boek, in maart 2016 kozen we dan eens voor een fantasy van Sarah J. Maas en in augustus 2016 gingen we voor een science fiction die zich afspeelt op Mars. Zo heeft iedereen wat wils! Niet?

Ik begon aan Rood en werd ik meteen gegooid in de wereld van Darrow, een Rode. Hij en de rest van de Roden hebben het zwaar te verduren. En dat al zo’n beetje voor een jaar of 700. Er zijn verschillende rangen in de nieuwe wereld en zoals je al kan verwachten zijn de Roden de laagste. Als je pagina na pagina leest, wil je gewoon meer antwoorden op de vragen Wie? Waar? Waarom? Hoe?. En ik moet zeggen dat het boek op het einde al die vragen zo mooi heeft opgelost.

Toen ik zei dat je meteen in het verhaal wordt gegooid, dan bedoel ik dat ook letterlijk. Vanaf het eerste moment heb je intriges en merk je dat er heel wat fout is aan de wereld die de Roden zich voorstellen. Het stomme is echter dat niemand van de Rode dat doorheeft, terwijl je als lezer dat wel doet. En om die reden vond ik het begin uitermate zwak. Al lezer kon je precies alle beslissingen van Darrow en zijn vrouw Eo voorspellen. En als er dan toch iets onverwachts kwam, dan vond ik het echt idioot. Ik kan er niet aandoen dat ik me zo over het begin voel, want ik weet dat zoveel mensen het wel geweldig vonden. Maar voor mij was het een beetje te gemakkelijk en doorzichtig. Plus, dan kwam er nog bij dat Darrow echt een verwaande gast is in het begin.

Maar dan, hé. Er gebeurde zoveel dat ik niet mag spoilen, maar ik vond het vanaf dat deel enorm interessant. Ik was zeg maar hooked en ik ben de slechte start van het boek een beetje vergeten.

Bovendien deed Pierce Browns schrijfstijl me nog meer pagina’s omslaan. Hij is zo’n goede verteller. Soms laat hij de spanning zo hoog oplopen om dan de scene abrupt te beëindigen. Hij laat dan de lezer maar gissen naar wat er is gebeurd. Dat vond ik zo leuk, want ik was op een bepaald moment écht aan het plotten in mijn hoofd. Meestal kan het dan gebeuren dat je het juist hebt geplot, maar om een of andere reden wist Pierce Brown me altijd te verrassen en me dus met bijgevolg vol verbazing doen schreeuwen tegen mijn eReader. Het boek had dus genoeg verrassende wendingen en was allesbehalve saai.

Rood is een enorm badass boek en dat merk je al vanaf de eerste zin. Dit boek is zo spannend, gewaagd en een tikkeltje vrouwonvriendelijk. Niet dat ik me echt aan dat laatste stoorde. Het hoorde gewoon in die wereld, een beetje zoals Game of Thrones. Aangezien ik een grote fan ben van Game of Thrones kon ik ook niet anders dan van dit boek houden.

Het boek heeft alles in huis om je saaie regenachtige zondag tot een echt bovennatuurlijk feestje te maken. Die prachtige worldbuiling, onverwachte plottwisten en OMG!-scènes zijn de perfecte mix voor de ultieme leeservaring. Ik heb dus echt genoten van dit geweldige boek, ondanks het niet zo flitsende begin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.